A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a korábbi ISO 9001 és 14001 minőség- és környezetközpontú rendszerek után, az ISO 50001 energiairányítási szabványszerint kialakította energiairányítási rendszerét is. A tavaly év végi sikeres tanúsító auditot követően megkapta 2019-ig érvényes ISO 50001:2011 tanúsítványát.  

A Királyegyházi Cementgyár által kiépített, ISO 50001 energiairányítási szabványra épülő energiairányítási rendszer célja, hogy tervezett módon tegye lehetővé a vállalat számára az energiateljesítmény folyamatos nyomon követését és fejlesztését. A tudatos energiagazdálkodás révén a Királyegyházi Cementgyár nem csupán versenyképességét növelheti, hanem sokat tehet a hatékonyabb energiafelhasználásért, mérsékelheti az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Az energiateljesítmény nyomon követése évek óta bevett gyakorlat a Királyegyházi Cementgyárban, az erre alkalmas szoftveres háttér régóta rendelkezésre áll. A jelenlegi tanúsított ISO 50001 rendszer révén azonban rendszeres és jobban dokumentált lesz a folyamat. A gyár 2015. évi energiafelhasználási adatai alapján meghatározták azokat az energiateljesítmény mutatókat, amelyeket folyamatosan figyelnek és a visszakövethetőség érdekében dokumentálnak. E mellett fejlesztési területeket is megfogalmaztak az alacsonyabb energiafogyasztás elérésének érdekében. Egyik cél, hogy minden kollégát ösztönözzenek az energiafogyasztás csökkentésére, és példaként járjanak elöl az iparágban és a helyi közösségek körében egyaránt. A Királyegyházi Cementgyár célkitűzései között szerepel a gyártási technológiából származó gyártási hő hasznosítása, illetve az energiafelhasználás további optimalizálása.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. tavaly bevezetett energiairányítási rendszerében lefektetett irányelvek és konkrét célok teljes összhangban vannak a minőségirányítási és a környezetirányítási törekvésekkel, így e három rendszer megfelelő módon egymásra épül és támogatja egymást.