A múzeum alapkő letételére 2015 májusában került sor, azzal a céllal, hogy tudásközpontot, valamint a lábatlani cementgyártás 145 éves emlékét megjelenítő ipartörténeti gyűjteménynek otthont adó épületet hozzanak létre. Az intézmény létrehozása mind a helyi közösség, mind az ipari szereplő, a LafargeHolcim szívügye volt. Ez a közös akarat vezetett ahhoz a példaértékű együttműködéshez, amely révén a projekt résztvevőinek közreműködésével 2016. szeptember 30-án végül sor került a múzeum ünnepélyes átadására.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Duclaux Antoine, a LafargeHolcim Közép-Európa Kelet Klaszterének Vezérigazgatója adta át az épület kulcsait Dinnyés Istvánnak, Lábatlan Város Polgármesterének, és nyitotta meg a Lábatlani Cementgyári Emlékház és Tudásközpont egyedülálló gyűjteményét a nagyközönség számára. A múzeum két párhuzamos kiállítása, a cementgyártás emlékei és a néprajzi gyűjtemény jól ábrázolják az ipar és a helyi közösségek együttélését, sikeres együttműködését.

A kiállított tárgyakat több éven keresztül gyűjtötték össze a cementgyár korábbi munkatársai, civil szervezetek és gyűjtők. Az ipartörténeti emlékek között megtekinthetőek az egykori Lábatlani Cementgyár berendezései, a korábbi technológia alkotórészei, munkaeszközök és felszerelések melyek videók és interaktív eszközök segítségével mutatják be a cementgyártás folyamatát. A néprajzi gyűjtemény mellett egy kávézónak is helyet ad az emlékház tovább gazdagítva a város közösségi életét.

A 250 m 2 alapterületű múzeum épületének csaknem 92 millió forint értékű beruházását a LafargeHolcim vállalta, az üzemeltetést pedig Lábatlan önkormányzatának adták át a mai napon. Annak érdekében, hogy egy fenntartható projektet indítsanak útjára, az épületet közel nulla energiafelhasználásúra tervezték és építették meg. Levegő hőszivattyúk látják el a teljes épület egész éves hőigényét. A vasbeton szerkezetek kimagasló energiahatékonyságát a hőszigetelés is garantálja. Az épület tetején elhelyezett napelemek gondoskodnak az épület majdnem teljes villamos energia szükségletének előállításáról. Ezáltal a múzeum maga is képviseli a LafargeHolcim Csoport azon célkitűzését és felelősségét, hogy modern építési technológiák alkalmazásával összességében pozitív hatást gyakoroljunk környezetünkre.