Az Awards 2003-ban indult el a LafargeHolcim kezdeményezéseként, amely világvezető az építőanyaggyártásban és azon építőipari megoldások biztosításában, amelyek világszinten kiszolgálják a kőművesek, az építtetők, az építészek és a mérnökök igényeit. A LafargeHolcim Csoport innovatív termékeket és építészeti megoldásokat biztosít egyértelműen elköteleződve a társadalmi és környezeti fenntarthatóság iránt.


A nagyszabású nemzetközi verseny a LafargeHolcim Alapítvány tevékenységének zászlóshajója, amely az innovatív, tudatos építészeti terveket helyezi fókuszba, ez a világ legjelentősebb pályázata a fenntartható tervezés területén. Az Awards keretében olyan újító koncepciókat és terveket díjaznak, amelyek túlmutatnak a környezeti teljesítmény, a társadalmi felelősség és a gazdasági növekedés egyensúlyán. A témához kapcsolódó projektek úttörőnek számítanak, és méltó példát nyújtanak, mint építészeti kiválóság.


Minden pályázati ciklus a kiírástól a zárásig három évet ölel fel. A nemzetközi verseny hatodik ciklusa 2020. február 25-ig pályázható. Az időszak végén az Alapítvány összesen 2 millió dollár nyereményt ajánl fel a már meglévő, illetve a jövőben elkészülő, ugyanakkor előrehaladott fázisban lévő projektek megvalósításához.


A tavalyi Awards pályázatra mintegy 5.085 fenntartható építészethez kapcsolódó pályamunka érkezett, összesen 121 ország pályázójától. A mintegy 131 országban megvalósuló pályázatok több mint felét 30 évnél fiatalabb jelentkező nyújtotta be. Az összes pályamunka közül 1.836 felelt meg a formai és minőségi követelményeknek, amelyeket szakmai zsűri értékelt a fenntartható építészeti célterületeknek való megfelelés szempontjából.

A LafargeHolcim Awards pályázatnak két kategóriája van:

1. Fő-kategória:
Ebben a kategóriában építészek, mérnökök, tervezők, projektgazdák, építtetők és kivitelezők nevezhetnek előrehaladott tervezési fázisban lévő projektekkel, amelyek nagy valószínűséggel megvalósításra kerülnek majd.


2. Következő Generáció-kategóriája:
A Következő Generáció-kategóriát a még 30. életévüket be nem töltött fiatal szakemberek és diákok víziói, ötletei részére hirdetik meg.


Mindkét kategória esetében követelmény, hogy a projekt nem kezdődhet el 2019 január 1. előtt!

JELENTKEZÉS

 

Díjazás - pénznyeremény

A 2 millió USD összdíjazású versenyben a fő kategória regionális díjazottjai 330 000, a Következő Generáció kategória regionális díjazottjai 70 000 dollár összegű nyereményben részesülnek.
A regionális győztesek közül 2021-ben kiválasztásra kerülnek a további 350 000 dollár összdíjazású Global LafargeHolcim Awards nyertesei.

 

Jelentkezés részletei

A beérkező projekteket egy független, nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri értékeli 2020 júniusában.
Öt földrajzi kategóriában zajlik az értékelés: Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Közel-Kelet Afrika és Ázsia-Csendes-óceáni térség.
A pályázatokat a LafargeHolcim Alapítvány fenntartható építészetre vonatkozó célkitűzéseinek figyelembe vételével bírálják. A kritériumok közé tartozik az innováció és az alkalmazhatóság; az etikus szabályozások és a társadalmi esélyegyenlőség; az erőforrások használatával és a környezet megóvásával kapcsolatos teljesítmény; a gazdasági megvalósíthatóság és kompatibilitás; valamint a kontextuális és esztétikai hatás. A pályázat előtérbe helyezi a körkörös gondolkodást és a CO2-kibocsátás mérséklését minden területen. Azokat az ötleteket keresi, amelyek a legnagyobb valószínűséggel tudnak megoldás találni a jelenkor kihívásaira, a növekvő urbanizáltságtól az életminőség javításáig.

A 6. Nemzetközi „LafargeHolcim Awards” pályázat 2019 közepétől 2020 február 25-ig érhető el az érdeklődök számára.


A pályázati jelentkezések díjmentesen benyújthatóak. Az anyagokat angol nyelven kell beküldeni, a webes űrlap használatával, megadva a szerzőre, a projekt összefoglalására, a technikai részletekre vonatkozó információkat, valamint biztosítva a projekt képfelvételeit, illetve a kapcsolódó illusztrációkat. A folyamat lépéseire, illetve a pályázatok összeállítására vonatkozó útmutatást a www.lafargeholcim-awards.org címen találhatnak.

 

Megjelent egy összefoglaló kiadvány, amely a legutóbbi nyertes alkotásokból válogatva tárja elénk a pályázat lényegét, célját. A pályázni vágyóknak ajánlott az ’A’A’ kiadvány áttekintése, hogy a pályázat szellemiségét, fókuszát minél jobban elsajátíthassák.

 

Tekintsék meg az eddig megvalósult, illetve a nyertes pályamunkákból készült válogatásunkat. A pályázóknak inspirációként, gondolatébresztőként fontos információkat nyújtanak a pályázat kereteiről, miközben minden érdeklődőnek betekintést engednek a fenntartató építészeti megoldások világába.

 

Hasznos hivatkozások:

 

Kapcsolódó dokumentumok
Verziószám:
1.0

Dátum:
2019. augusztus 28.
LafargeHolcim Foundation – At a glance