A LAFARGE felelős vállalatként hisz a munkavállalói well-being fontosságában. Mindennapjaiban egy olyan inspiráló munkakörnyezet kialakításán dolgozik, amely biztosítja a vállalat hosszú távú, fenntartható működését és a munkavállalók folyamatos szakmai fejlődését.

A LAFARGE közel 150 munkavállalót foglalkoztat a Királyegyházi Cementgyárban és Bükkösdi Kőbányában együttesen. A vállalat egyik versenyelőnye a minőségi cementtermékek gyártása mellett a fiatalos lendület. Az építőanyag-gyártók sorában egyedülálló módon a LAFARGE munkavállalóinak átlagéletkora nem éri el a 40 évet. Emiatt is a vállalat szellemisége nyitott és gyorsabban, könnyebben tudja adaptálni az innovatív megoldásokat. Építő-alapanyaggyártó vállalatként a munkavállalók közel 70%-a a termelési, gyártói, mérnöki tevékenységekhez kapcsolódik, míg a munkavállalók egyharmada foglalkozik az egyéb, támogató jellegű munkakörökkel (pl.: HR, pénzügy, értékesítés, logisztika, marketing és kommunikáció, adminisztráció stb.). Ez a fajta munkavállalói összetétel alapjaiban is meghatározza és kihívás elé állítja a vezetőséget. A LAFARGE egyik szívügye - a 2011-es indulása óta - a munkavállalói well-being megvalósítása, amelynek érdekében számos jó gyakorlatot valósított meg. Olyan munkavállalói értékeket tűzött ki zászlajára, amelyek mind a munkavállalók elköteleződését, mind a szakképzett munkavállalók megtartását segítik elő. A munkavállalói értékek sorában a biztonságos munkavégzés, az egészséges életmód, az önkéntesség mellett kiemelt szerepet kap az inspiráló gondolkodás, az elfogadás és nyitottság valamint az elismerés.

A LAFARGE-nál cél, hogy olyan környezetet biztosítson, amelyben mindenkinek lehetősége van arra, hogy kibontakoztassa legjobb képességeit. Nemcsak a vezetőség, de a munkavállalók is támogatják és ösztönzik egymást a fejlődésre. Az inspiráló gondolkodásmód egyik kiemelkedő példája Garai Gergely, HR vezető, aki még a gyár építésekor, a jogelőd cégnél kezdte pályafutását Műszaki asszisztensként. A Királyegyházi Cementgyár kilenc éves működése alatt szakmai életútja során a műszaki, beruházási területről előbb a munkavédelem felé vette az irányt, majd onnan a mérnöki pályát “elhagyva” immár három esztendeje dolgozik a LAFARGE HR vezetőjeként.

“A LAFARGE-nál hiszünk abban, hogy a lehetőségek tárháza nagy és a munkavállaló szakmai elhivatottsága, képessége, innovatív ötlete az, ami meghatározza a fejlődésének útját, és nem csak a sablonos egyirányú karrierépítés valósítható meg.” - számol be tapasztalatairól Garai Gergely, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. HR vezetője.

A LAFARGE sikeréhez elengedhetetlen továbbá a munkavállalóinak szakmai elhivatottsága, amelynek elismerése kiemelt szerepet kap a well-being vonatkozásában. A vállalat a visszajelzés és elismerés kultúráját beépítette a mindennapokba és elkötelezett a munkavállalók folyamatos szakmai képzése mellett is. Az elismerést több akcióval is népszerűsíti az év során, többek között a különböző kategóriában meghirdetett  “Év emberei” díj kiosztásával is. Az idei évben - a járványhelyzet ellenére is főleg digitális megoldásokat bevonva - a munkavállalók több mint negyede vett / vesz részt valamilyen továbbképzésen (pl.: nyelvi képzés, szakirányú tanfolyam vagy felsőfokú képzés, hazai és nemzetközi tréningek).

A dolgozók szakmai fejlődésében a vezetők is kulcsszerepet játszanak, mivel ők azok, akik képesek felismerni a munkatársaikban rejlő további lehetőségeket, motorjai lehetnek a szakmai fejlődésnek,  karrierépítésnek. Az évek során a LAFARGE több munkavállalója is új felsőfokú tanulmányokat kezdett meg, amelyeket a vállalat tanulmányi szerződés keretében teljes mértékben támogat. A sikeres karrierépítésnek egyik éllovasa Kiss Tamás, aki szintén a Királyegyházi Cementgyár építkezésének utolsó évében csatlakozott a LAFARGE csapatához, akkor még Gyártásközi laboránsként. Az évek során a laboratóriumi ranglétra legmagasabb fokáig, Laboratórium vezetői pozícióig jutott el. Az idei évtől azonban ő is egy abszolút új területen folytatja munkáját, immáron Bányavezetőként felel a termeléshez szükséges mennyiségű és minőségű mészkő és agyag kitermeléséért.

“A szakmai pályafutásom során fontos szerepet játszott mindig is a vezetők támogatása, akik látták a szakmai lehetőséget bennem és nemcsak támogattak, de folyamatosan ösztönöztek is az új ismeretek megszerzésében. Ennek keretében a különböző tréningeken, konferenciákon való részvétel mellett kezdtem el pár éve a Gépészmérnöki képzést, amely az alap műszaki érdeklődésem mellett fontos szakmai tudást is biztosít a Bányavezetői feladatok ellátása során.” - nyilatkozta Kiss Tamás, Bányavezető.

A szakmai fejlődési lehetőség a LAFARGE-nál nem csak azt jelenti, hogy az életen át tartó tanulást támogatja, hanem nyitottságot arra, hogy megismerje és elfogadja munkavállalói eltérő életutjait és gondolkodásmódját. A cementgyártásért jelenleg felelős vezető Nagy Tibor a karrier-létra alsó fokáról indult el: szintén a gyár építkezése idejében csatlakozott a jogelőd cég csapatához Gépkezelőként. A LAFARGE-nál eltöltött ideje alatt egyedi szemléletmódjának köszönhetően előbb a karbantartási területen bizonyított több pozícióban is. 2019 őszétől a karbantartási csoportvezetői feladatait a cement termelési folyamatainak irányítása váltotta fel.

“A LAFARGE-nál mindig megkaptam a szükséges segítséget, hogy fejlődhessek. Folyamatosan támogattak abban, hogy az érdeklődésemnek megfelelően újabb és újabb kihívásokat találhassak. A különböző munkakörökbe mindig volt időm beletanulni. Nagy hangsúlyt fektetek a szakmai tréningeken való részvételre és belevágtam felsőfokú tanulmányaimba is. Abszolút pozitívan élem meg a változásokat, hiszen azt is fontosnak tartom, hogy ne fásuljunk bele egyféle munkakörbe. Örülök, hogy a kitartásom meghozta a gyümölcsét és immáron Termelésvezetőként bizonyíthatom szakmai rátermettségem. Úgy gondolom, ha az embert érdekli az, amit csinál, és lelkesen végzi a munkáját, előbb-utóbb felfigyelnek rá, és segítik az előrelépésben. Szorgalommal és kitartással könnyen lehet fejlődni!” - fejezi be gondolatait Nagy Tibor, Termelésvezető.

A fenti karrierutak is jól példázzák, hogy a LAFARGE célja az, hogy a múlthoz és a jelenhez hasonlóan a jövőben is értéket teremtsen mind a munkavállalói, mind a helyi közösségek, mind partnerei vonatkozásában. Így a mindennapi tevékenysége, munkatársai megfeszített munkája és rátermettsége révén jobb városok keljenek életre.