Az ID Energy Csoport és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. aláírták az első Magyarországon létesítendő 26 MWp teljesítményű, földre szerelt vállalati napelempark létesítésére vonatkozó szerződést. Ez a magán áramvásárlási szerződés lesz az első és a legnagyobb volumenű, amelyet az országban sikeresen megvalósítottak.

Az ID Energy Csoport végzi a projekt építési, fejlesztési és üzemeltetési feladatait, amely a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárának területén és a gyár mellett fog elhelyezkedni. A projekt befejezését követően a LAFARGE számára 15 évig biztosítják fix áron a megújuló energiát. A napelempark mérete egyedülállónak számít, mivel ez az első ilyen nagy volumenű magán megújuló áramvásárlási szerződéskötés, amit megvalósítottak az országban.

A cementgyár az ország déli részén, Pécs város melletti településen helyezkedik el, amely napenergia előállítás szempontjából a legjobb fekvésű terület. A napelempark megépítését követően a LAFARGE-nak lehetősége lesz energiaigényének csaknem egyharmadát megújuló energiával fedezni. Ezzel a vállalat egyúttal csatlakozik a Holcim nemzetközi vállalatcsoport megújuló energiafelhasználási és karbonsemlegességi célkitűzéseihez.

A projektet az ID Energy Group a Voltrack Holding Zrt.-vel közösen valósít meg. A tervek szerint a szükséges engedélyeztetési eljárásokat követően 2023-ban megkezdődnek a kivitelezési munkák. A kereskedelmi működést várhatóan 2024 év elején kezdik meg.

A több mint 16 millió euró összértékű beruházás nemcsak a helyi vállalkozásokat ösztönzi, hanem Királyegyháza lakossága számára is értéket teremt annak több mint 40 éves várható élettartama alatt.

Cortesi Francesco, az ID Energy Csoport Magyarország és Délkelet Európai részlegének Ügyvezető igazgatója elmondta: “Ez az áramvásárlási szerződés az első lépés, hogy az egyik legnagyobb megújuló energiaforrást biztosító vállalat legyünk az ipari felhasználók számára Magyarországon és Délkelet Európában. A klímaváltozás világunkra gyakorolt jelenlegi hatása miatt, az ipari energiafogyasztóknak nem lesz más lehetőségük, mint előbb-utóbb megújuló energiára váltani. Emellett ez egyben biztonságot is ad a fogyasztóknak a villamosenergia-árak jövőbeli olyan mértékű ingadozásaival szemben, mint amilyeneket napjainkban is tapasztalunk.”

“Az építőiparnak meghatározó szerepe van a karbonsemleges jövő mielőbbi megvalósításának felgyorsításában. A Holcim Csoport, amely hazánkban a LAFARGE Cement Magyarország Kft. által képviselteti magát, az első olyan vállalat, amely az SBTi által validált hosszútávra vonatkozó és egyértelmű CO2 kibocsátás csökkentési célokkal rendelkezik. Ezzel referenciát is állítva az  iparágunk számára. Az ID Energy Csoport megújuló energiamegoldásával képesek leszünk megvalósítani a 2. Tématerületünk célkitűzéseit. Azaz minimalizálni tudjuk az energiafelhasználáshoz kötődő szén-dioxid kibocsátásunkat.” - mondta el az együttműködésről Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A cementipar szén-dioxid kibocsátása három különböző területre osztható. Az “1. Terület” a cement gyártása során közvetlenül kibocsátott CO2-ra vonatkozik. Ez áll a LAFARGE stratégiai célkitűzéseinek középpontjában és a működésük szén-dioxid kibocsátásnak 75%-ért felelős. A “2. Terület” a közvetett emissziós forrásokat foglalja magában. Ezek abból a vásárolt villamos energiából származnak, amelyet a vállalat a saját vagy az általa ellenőrzött berendezésekben használ fel. Ez az ökológiai lábnyomának mintegy 5%-t teszi ki. A “3. Tématerület” olyan közvetett tevékenységek kibocsátását tartalmazza, mint a vásárolt alap- és tüzelőanyagok kibányászása, gyártása, szállítása. Ez a LAFARGE karbonlábnyomának 20%-t teszi ki.

 

Kapcsolódó dokumentumok
Verziószám:
1.0

Dátum:
2022. március 22.
ID Energy, LAFARGE közös napelempark