Új kiállításnak ad otthont a pécsi Nick Galéria “Full Concrete” néven. A szeptember közepén nyílt kiállítás a beton építőipari felhasználásától eltérő lehetőségeire, azaz a beton sokszínűségére hivatott felhívni a figyelmet.

A “Full Concrete” címet viselő kiállítás Veres Balázs művészi alkotásait hívatott bemutatni. A művész legújabb sorozata a betont, mint alapanyagot kiemelő, funkcionális és építőipari elemek újra értelmezései. Az új kontextusba helyezett elemek, eredeti funkciójuk mellett, aktuális tartalomra hívják fel a figyelmet. 

A betont anyagszerű megközelítéséből színre állító sorozatban az erős irányítottság mellett a véletlenszerűség egyaránt hangsúlyos, ezáltal teljes képet adva a beton lényegéről, megújítva a berögzült sztereotípiákat. Az erősen konstruktív, absztrakt munkák mind az anyag más-más tulajdonságára apellálnak, ezzel szegmensekre bontva a kiállítást.

A betonipar funkcionális formáinak mérnöki megközelítéséből ihletődő munkák a valós tér absztrakt leképezései. A három dimenziót összegző XYZ és a térben detektálható színeket megjelenítő RGB munkában az anyagszerűség az arányaik, a statika és a szerkesztett jellegükön keresztül értelmezendőek. A művész egyik újító gesztusa a színek behozatala és vegyítése a betonnal, itt ütközik ki a legplasztikusabb módon. A jellemzően hideg színek egyfajta feloldást hoznak a betonról alkotott képünkbe.

Kurátorok: Farkas Laura és Tomas Krivocenko

A kiállítás szeptember 11-től közel egy hónapon keresztül tekinthető meg Pécsett, a Nick Galériában (Pécs, Király u. 1.) nyitva tartási időben (kedd-vasárnap 14.00-18.00, az egészségügyi előírásokat (távolság tartás, maszk viselése) betartva.