A LAFARGE Cement Magyarország Kft. fenntarthatósági célkitűzése, hogy 2050-re a Királyegyházi Cementgyárban megvalósuljon a nettó zéró emisszió, azaz a nettó szénsemleges működés. Ennek érdekében az elmúlt években már több, mint 4,5 milliárd forint értékben valósított meg környezetvédelmi beruházásokat, amelyek következtében mostanra több, mint 80%-ban tudja kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Ezt kiegészítve idén ősszel egy új innovatív, zöld cementtermékkel is megjelent a magyar piacon, ez a CEM II/B-LL 32,5 R, ECOPlanet fantázianevű cement.

A Fenntarthatósági Hét során a környezettudatoság és a fenntarthatóság témájához kapcsolódóan számos érdekes előadást és gyakorlati tanácsot hallgathattak meg az érdeklődők, többek között hulladékkezelésről és egyéni szerepvállalásukról olyan neves szakmai vendégelőadóktól, mint Dr. Trenyik Tamás, a KÖVET Egyesület szakértője és Márta Irén, a BCSDH, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Ügyvezetője.


A Fenntarthatósági Hét célja a zöld szemléletformálás mellett, hogy interaktív programok során személyes tapasztalatokkal gazdagodjanak a LAFARGE munkavállalói a környezettudatosság és az energiahatékonyság területekhez kapcsolódóan. Így az interaktív feladatok között például a Lotus Cycling Team jóvoltából bicikli segítségével "energiamérésben" vehettek részt. Ennek keretében a LAFARGE munkavállalói megtapasztalták, hogy egységnyi idő alatt mennyit kell tekerni ahhoz, hogy a reggeli tejeskávé energiaigényével azonos energiamennyiséget állítsanak elő.
Vezetett látogatás keretében a Kökény Regionális Hulladéklerakó Központ működésébe is betekintést nyerhettek, ahol a látogatás során megismerhették annak folyamatát, hogyan kezelik elő azt a hulladékot, amelynek egy részét a Királyegyházi Cementgyárban hasznosítják újra, alternatív tüzelőanyagként. Ezáltal is jelentős mértékben csökkentve a Királyegyházi Cementgyár CO2 kibocsátását.


A Fenntarthatósági Héthez kapcsolódóan a LAFARGE munkavállalóinak 18 évnél fiatalabb családtagjai, rokonai és ismerősei számára Környezetvédelmi rajz- vagy makettpályázatot hirdetett, amellyel a vállalat tágabb környezetében élő gyermekek, fiatalok figyelmét is ráirányították a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára olyan alkotások készítésével, amelyek hulladékok felhasználásával, vagy korábban a LAFARGE ebédlőtálcáin használt, régi alátét papírok felhasználásával készültek.

A Fenntarthatósági Héten került sor a Youth4GreenerEU környezetvédelmi pályázat döntőjére és díjátadójára is. A Youth4GreenerEU verseny célja a környezeti szemléletformálás, a fiatalok szerepvállalásának és aktív cselekvésének előmozdítása. A pályázat 2. fordulójában előbb egy látogatáson vehettek részt a diákok a Királyegyházi Cementgyárban, majd az annak keretében megszerzett tudásukról adtak számot. A verseny győzteseit faültetéssel, fődíjként pedig egy egynapos tanulmányi kirándulással díjazták, a LAFARGE Mannersdorfi  Cementgyárába (Ausztria). További részletek ide kattintva.

A környezettudatos szemlélet mindennapi életben történő alkalmazását segíti továbbá a novemberben elindított LAFARGE Zöld Tippek, amelyekkel a munkavállalók a belső kommunikációs felületeken találkozhatnak, míg a lakosság a vállalat hivatalos Facebook oldalán olvashatják.


A LAFARGE eddig elért fenntarthatósági eredményeiről, megoldásairól a LAFARGE betON podcast csatornán lehet további információkat hallani. A “Zöld Gondolatok” novemberben indult, második évadában a LAFARGE szakértői beszélnek az innovatív és zöld építőipari technológiákról és alapanyagokról, valamint környezettudatos és fenntartható építészetről, társadalmi felelősségvállalásról.
A LAFARGE betON podcast adásai elérhetők honlapunkon, valamint meghallgathatók a nagy podcast gyűjtő oldalakon: Spotify-on, Anchor-on, Apple Podcaston, Google Podcasts-en és PodPadon.