A pályázat kiírója ezúttal a beruházás eredményeként a termelés során megvalósult alacsonyabb CO2-kibocsátási értéket díjazta. A díjazott környezetvédelmi beruházás eredményeként a fosszilis tüzelőanyagok egy részét alternatív tüzelőanyagokkal helyettesítjük. Ezek használatával pedig 20%-kal tudtuk csökkenteni az amúgy is alacsony határértékű CO2 kibocsátásunkat. 

A Királyegyházi Cementgyár az elmúlt 4 évben több mint 310 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást takarított meg, ami közel 1 millió MWh villamosenergiának feleltethető meg. Ezzel is hozzájárult a Virtuális Erőmű Programhoz, amely lényege, hogy Magyarország az EU-s vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt megtakarításokból.

Az Energiahatékony Vállalat Díjat március 6-án dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Parlamentben, ünnepélyes keretek között adta át Hoffmann Tamás Ügyvezető igazgatónak a pályázatot kiíró Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője Molnár Ferenc, illetve dr. Mezősi Balázs operatív igazgató társaságában.

Érdekesség, hogy a díjátadó napja egybeesett az Energiatakarékossági világnappal, amelyet az 1988-ban Bécsben tartott első nemzetközi energiahatékonysági konferencia óta március 6-án ünnepel a világ.