Az átadó ünnepségen részt vett Dr. Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fenntarthatóságért felelős Államtitkár Asszony, Marcel Cobuz, a LafargeHolcim Csoport Európai Régióért felelős igazgatója, valamint Hoffmann Tamás, ügyvezető igazgató és Garai Gergely, a környezetvédelmi beruházás projektvezetője.

Kiemelt jelentősségű esemény volt ez a LAFARGE Cement Magyarország Kft. történetében. Az elkészült környézetvédelmi nagyberuházás lehetővé teszi, hogy a Királyegyházi Cementgyár még környezettudatosabban működjön. Egy olyan technológiát vezettünk be a gyártási folyamatba, az ún. klór-bypass technológiát, amelynek köszönhetően további 10%-kal tudjuk csökkenteni szén-dioxid kibocsátásunkat.

Az eljárás lényege, hogy a klinker előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegy mészkőliszttel kerül összekeverésre, majd ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypass-por) leválasztják és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza.

Ezzel az eljárással egyenletes cementminőséget tudunk biztosítani, emellett pedig a környezetre gyakorlot pozitív hatás, valamint a hosszú távon fenntartható működés és a versenyképességünk erősítése is megvalósul. Az alternatív tüzelőanyagok 2014-es felhasználását követően ez a második nagy lépés egy még zöldebb gyártási folyamat megvalósulása felé.

Elkötelezettek vagyunk a környezet megóvása mellett, így ebbéli törekvéseinket és ezirányú fejlesztéseinket a jövőben is folytatni fogjuk. A következő lépés az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése lesz, amely 2020 első félévében valósul majd meg.

A beruházás folyamatáról, a bypass-technológia kiépítéséről készült timelapse videónkat ITT tudják megtekinteni!