A beton.hu szervezésében, a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával tartották meg a második Beton Fesztivált a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. A beton egyre népszerűbb anyag a tervezők, kivitelezők körében, folyamatosan újabb trendek kerülnek előtérbe az építészetben való felhasználását tekintve, a lakberendezésben illetve a divat világában is.

A Beton Fesztivál előadásai, kiállításai és a workshopok betekintést adtak a betonipar és -technológia mai színvonalába. A beton tudatos alkalmazásáról is hallhattak az érdeklődők előadást. A LEGO nyíregyházi-, valamint a Rati Kft. zöld energiás üzemének beton megoldásai is bemutatásra kerültek. Az előadás célja volt, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható építészetre.

A kiállításon megérinthetőek, kipróbálhatóak voltak a legegyedibb, legtrendibb és legizgalmasabb beton használati- és divattárgyak, művészeti alkotások, ékszerek is, ezáltal közvetlen betekintést engedve a betondizájnba és a beton újfajta felfogásába.

A Beton Fesztivál keretében díjazták a második alkalommal kiírt „Minden építés alapja 2016” tervezői pályázat legjobb munkáit. A tavalyihoz hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, amelyeket független, szakmai zsűri véleményezett.

1.       helyezett: Szabó Levente (köztéri pavilon Sopronban)
                           Vasáros Zsolt (Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten)
2.       helyezett: Bulcsú Tamás, Fortvingler Éva (Balatonkenesei nyaralóépület)
3.       helyezett: Molnár Zoltán (Beton recepciós pult munkája)

Díjazásokból nem volt hiány, hiszen a Fesztiválon jutalmazták a zárt, hallgatói pályázatokat is. A MABESZ a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar diákjainak munkáit jutalmazta: Baricsa Barbara – Mezőgazdasági csarnok-sertéshizlalda; Kiss Tamás – Mélyalmos tehénistálló tervezése; Kocsis Tamás – Alommentes tehenészet; Tarjányi Tünde – Gabonatároló; Vecsey Márton – Mezőgazdasági szerelő műhely és gépszín; Karasz Melinda – Sertéshizlalda.

A CeMBeton a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet hallgatójának, Szenczi Ágnesnek a „Szálerősítésű geopolimer fejlesztése melléktermék anyagáramokból” című munkáját ismerte el!

 A mellékletben a rendezvényen elhangzott egyik előadás anyaga található. 

 

Kapcsolódó dokumentumok