A Holcim Csoport, mint az innovatív és fenntartható építőanyagok gyártóinak globális vezetője, elsők között vezette be zöld cement termékcsaládját, az ECOPlanet-t. A zöld cementcsalád legalább 30%-kal alacsonyabb* karbonlábnyomot tesz lehetővé.

Az ECOPlanet termékcsalád elsőként Németországban, Romániában, Kanadában, Svájcban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban érhető el. A vállalat még az idei évben további 15 országban kívánja bevezetni az ECOPlanet-et többek között Magyarországon is. A Holcim célja, hogy megduplázzák a piaci jelenlétüket 2022-re. Ezáltal is lehetővé téve az alacsony CO2-kibocsátású építkezések elterjedését.

  • Az ECOPlanet cement legalább 30%-kal alacsonyabb karbon lábnyomot garantál, teljesítményt érintő kompromisszumok nélkül.
  • A fenntarthatósági portfóliót innovatív, alacsony kibocsátású nyersanyagok vezérlik, amelyek között megtalálható a világ első olyan cementje is, amely 20%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékot tartalmaz.
  • Az iparágon belüli, legszélesebb körű felhasználást tesz lehetővé, az otthonépítéstől egészen a komplex infrastruktúráig

„Örömmel mutatom be az ECOPlanet-et, a zöld építési megoldásaink legújabb tagját. A körforgásos gazdaság alapelveihez igazodva az ECOPlanet termékcsalád magában foglalja a világ első olyan cementjét, amely 20%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékot tartalmaz. Ezáltal is elősegítve vállalatunk karbonsemleges működésének elérését természet-pozitív módon. A világ népességének növekedésével és az urbanizáció felgyorsulásával az ECOPlanethez hasonló megoldások kulcsfontosságúak ahhoz, hogy zöldebb városokat és intelligensebb infrastruktúrát lehessen létrehozni. Kevesebből többet tudjunk építeni.” – fogalmaz Jenisch Jan, a Holcim Csoport Vezérigazgatója.

Az ECOPlanet innovatív, alacsony kibocsátású nyersanyagokat tartalmazhat, beleértve a kalcinált agyagot, az újrahasznosított építési és bontási hulladékot. Alacsonyabb karbonlábnyom érhető el a termelési folyamat szén-dioxid mentesítésével, amelynek alapja az alternatív tüzelőanyagok nagyobb arányú felhasználása.

„Az ECOPlanet termékcsalád középpontba állítja az innovációt, feszegetve az alacsony kibocsátású nyersanyagok, mint például a kalcinált agyag felhasználásának határait. Újrahasznosított anyagokat tartalmaz a természet megóvása érdekében. Az alternatív tüzelőanyagok felhasználása az ipari folyamatokban pedig még környezetbarátabbá teszi ezt a zöld termékcsaládot. Az ECOPlanet nagyszerű bizonyíték arra, hogy az egész világon lehet alacsony szén-dioxid kibocsátású alapanyagokkal építkezni, Németországtól Kanadáig, anélkül, hogy a teljesítményben kompromisszumot kelljen kötni.” – teszi hozzá Anderson Magali, a Holcim Csoport Fenntarthatósági és innovációs igazgatója.

Az ECOPlanet kiegészíti a Holcim vezető zöld építési megoldásait, összhangban a világ legmagasabb szintű fenntartható építési tanúsítványaival, a BREEAM-től a LEED-ig. Az ECOPlanet a ma már több mint húsz országban, legszélesebb körben elterjedt zöld beton, az ECOPact termékcsalád sikerére épül.

 

A KIRÁLYEGYHÁZI CEMENTGYÁR IS BŐVÍTI ZÖLD CEMENT KÍNÁLATÁT

A Holcim Csoport karbonsemleges célkitűzéseihez a magyar piacot minőségi építőalapanyaggal ellátó LAFARGE Cement Magyarország Kft. is csatlakozik.

„Vállalatunk kezdetektől elsőrangú szempontnak tartja a környezetvédelmet, a fenntartható módon történő üzemelést - a bányai kitermeléstől a cementgyártáson keresztül Ügyfeleink kiszolgálásáig és azon túl, a cement felhasználása során is. Ennek érdekében az elmúlt években több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottunk meg különböző technológiai fejlesztéseket. Az alternatív tüzelőanyagok bevezetésével, a gyár 2011-es indulása óta, több mint 30%-kal csökkentettük az egy tonna cementre jutó CO2-kibocsátásunkat.” - számol be eredményükről Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A Királyegyházi Cementgyárban gyártott cementek közül több termék esetében is 30%-kal az iparági átlag alatt van az egy tonna cementre jutó CO2-kibocsátás, valamint gyártásukhoz alternatív alapanyagot is felhasználnak. A LAFARGE célul tűzte ki, hogy további gyártástechnológiai fejlesztés eredményeként a 2022-es évben termékportfólióját tovább bővítse az ECOPlanet termékcsaládba tartozó cementekkel. Mindemellett megduplázza a cementek gyártása során az alternatív nyersanyagok felhasználását. Mindezt teszi a vállalat egy zöldebb jövő építéséért.

*az adott országban hagyományos eljárással gyártott CEM I-s besorolású cement átlagos kibocsátásához viszonyítva