A hatodik nemzetközi LafargeHolcim Award a Fenntartható Építészetért pályázatra 121 országból mintegy 5000 pályázat érkezett. A projektek több mint 40%-át a „Következő Generáció” kategóriában nyújtották be, ami az egyetemi hallgatókat és a 30. életévüket be nem töltött fiatal szakembereket célozta meg.

„Öröm számunkra, hogy a projektek meglehetősen egyenletes eloszlását tapasztaljuk a világ öt régiójában. Ez azt mutatja, hogy a fenntartható építészet a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt az építőipar tervezési és kivitelezési munkáinak élvonalában helyezkedik el. ”- nyilatkozta Edward Schwarz, a LafargeHolcim Alapítvány Fenntartható Építészetért vezetője. "Az össz-nevezések egyharmadát, míg a „Következő Generáció” kategóriában a pályázatok több mint 40%-át nők adták be. " - tette hozzá.

A Latin-Amerikában és Közel-Kelet-Afrikában benyújtott pályázatok közel fele a „Következő Generáció” kategóriájára érkezett. Európában, Észak-Amerikában és az Ázsiai-Csendes-óceáni térségben a „Fő” és a „Következő Generáció” kategóriák között 2:1 arányban oszlanak meg a projektek. A pályázatok szerzői 121 különböző országból adták le jelentkezéseiket, míg a megvalósítandó projektek 134 országra vonatkoznak.

Jelenleg az összes nevezés hivatalos ellenőrzés alatt áll. Ezután, a feltételeknek megfelelt pályázatokat a világ öt régiójának független zsűrije értékeli, amelyek vezetői: Jeannette Kuo, Svájc (Európa), Loreta Castro, Mexikó (Latin-Amerika); Mariam Kamara, Nigéria (Közel-Kelet Afrika); Reed Kroloff, USA (Észak-Amerika); és Nirmal Kishnani, Szingapúr (Ázsia-Csendes-óceán).

A LafargeHolcim Alapítvány öt, fenntarthatósági építészethez kapcsolódó célkérdése alapján értékelik az elbírálás során a különböző helyszínről érkező, széles skálájú pályamunkákat. Ez az első alkalom, hogy a „Fő” kategóriába nevezésnek feltétele volt, hogy a pályázóknak kvalitatív adatokkal kellett szolgálniuk a szén-dioxid lábnyomának számítását illetően, figyelembe véve az építési tevékenység során és az épített környezethez felhasznált anyagok gyártása során keletkező szén-dioxid kibocsátást is.

A regionális nyerteseket az év végéig hirdetik ki: Athén, Görögországban (Európa); Toronto, Kanadában (Észak-Amerika); Guayaquil, Ecuadorban (Latin-Amerika); Dubai, Egyesült Arab Emírségekben (Közel-Kelet Afrika); és Sydney, Ausztráliában (Ázsia-csendes-óceáni térség). Régiónként osztják ki a LafargeHolcim Awards Arany, Ezüst és Bronz díját, továbbá négy Különdíjat és a „Következő Generáció” kategória négy díját.

A LafargeHolcim Díj a világ legjelentősebb versenye a fenntartható építészet területén, amely három éves ciklusokban kerül megvalósításra regionális és globálisan szinten, valamint 2 millió USD összdíjazású. A svájci székhelyű LafargeHolcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért a LafargeHolcim Cégcsoport kezdeményezése. A LafargeHolcim Cégcsoport az építőanyagok és fenntarthatósági megoldások világvezetője, amely több mint 70 000 alkalmazottat foglalkoztat több mint 70 országban.