2022. november 22-én került megrendezésre a Europe Direct Baranya tájékoztató központ és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Youth4GreenerEU elnevezésű környezetvédelmi versenyének második fordulója és egyben döntője a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárában.

A Baranya megyei és pécsi általános iskolák felső tagozatos diákjainak meghirdetett tanulmányi verseny első, online fordulójára 22 pályázat érkezett. A 10 legtöbb pontszámot elért csapat jutott a második fordulóba, a döntőn ők mérettették meg magukat.

A csapatok egy interaktív előadás és gyárlátogatás után a megszerzett tudásukat egy online kvíz keretében tették próbára. A döntőben résztvevő csapatok helyezése:  

 

CSAPAT NEVE

OKTATÁSI INTÉZMÉNY

   
1. Galaxis őrzői PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája
2. The 4 Green Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium
3. Gyökerek
Szentlőrinci Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
   
4. Köztér8b Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola
5. Vértetvek Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs
6. Betonkeménykockák Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola
7. Csiperkék PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája
8. Szentlőrinci Zöldeeeek Szentlőrinci Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
9. Szentlőrinc Szentlőrinci Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
10. Ökoszisztémák Szentlőrinci Általános Iskola Zsigmond Király Általános Iskola Tagintézménye

 

NYEREMÉNYEK

Az első helyezett csapat egynapos tanulmányi kirándulást nyert Ausztriába, a LAFARGE Mannersdorfi Cementgyárába a Europe Direct Baranya tájékoztató központ és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. szervezésében 2023 tavaszán.

Az első három helyezett csapat iskolájában emlékfát ültet a LAFARGEa vállalat ezzel is felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Minden résztvevő csapat ajándékcsomagot kapott a szervezőktől. 

 

A VERSENY CÉLJA

Környezeti szemléletformálás, a fiatalok szerepvállalásának és aktív cselekvésének előmozdítása. A tanulók motiválása, hogy elhivatott, nyitott és felelős állampolgárként éljék mindennapjaikat, akik fontosnak tartják a környezet értékeinek megóvását, a bolygó állapotának megőrzését, javítását. Az ismeretek átadása és elsajátítása mellett a természeti és társadalmi környezettel való életszerű, közvetlen élményalapú kapcsolat kialakítása a fiatalokban; a fenntartható társadalomhoz szükséges életvitel ismereteinek elsajátítása.

A feladatok témakörei: környezet- és természetvédelem, környezettudatos gondolkodás, Európai zöld megállapodás, klímaváltozás, globális felmelegedés, körkörös gazdaság, fenntarthatóság, vízvédelem, energiatakarékosság, újrahasznosított adalékanyagok, zöld energia.

 

PARTNEREINK

LAFARGE Cement Magyarország Kft.

Az építőipar számára egyedi megoldásokat kínáló LAFARGE Cement Magyarország Kft. az elérhető legmodernebb technikával 2011 óta üzemel és több, mint 150 főt foglalkoztat. A LAFARGE egy cementgyárat üzemeltet Királyegyházán és egy agyag- és mészkőbányát Bükkösdön. A vállalat célja, hogy kitűnő minőségű, zöld építőanyagokkal szolgálja ki a hazai építőipart. Elköteleződésének alapja egy, az emberek és a környezet számára is élhetőbb világ  felépítése - egy fenntarthatóbb, okosabb és mindenki számára működő világé. Ennek megvalósítása érdekében tűzte ki a LAFARGE célul, hogy 2050-re elérje a nettó szénsemleges működést. A környezetvédelem és a körkörös gazdaság megvalósítása érdekében tett intézkedéseit legutóbb a Greengage – A zöld elkötelezettség díjjal (2022) ismerték el. A LAFARGE számára fontos továbbá a lakosság szemléletformálása is, ennek érdekében indította el a LAFARGE betON Podcast csatornán a „Zöld gondolatok” adássorozatát, valamint támogatja a helyi civil szervezetek környezetvédelmet célzó programjait a LAFARGE Közösségi Érték Programon keresztül.

Tüke Busz Zrt.

A környezeti terhelés csökkentése és a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel, az „élhető város” filozófiájával azonos és támogatott gondolkodás különösen a közösségi közlekedésben fontos szempont. A Tüke Busz Zrt. kiemelt figyelmet fordít a mindennapokban a környezetvédelmi előírásoknak történő megfelelésre, az erőforrások racionalizálására. Hiszünk abban, hogy mindannyian tehetünk közvetlen környezetünk megóvásáért és ennek felelőssége, a környezeti ártalmak csökkentése is közös ügyünk és közös érdekünk.

 

Teljes képgaléria ide kattintva érhető el.