A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével második alkalommal szervezi meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivált, melyet idén öt nagy városban is megszerveznek. A pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokba október 12-én látogathattak el az érdeklődők.

A Királyegyházi Cementgyár kiemelt figyelmet fordít a szakmai utánpótlás nevelésére, emiatt egyértelmű volt a részvétele a kiállításon.  A végzettséget tekintve nagyon széles palettán kínál lehetőségeket: a cementgyártáshoz nélkülözhetetlen gépészek, vegyészek, villamos szakemberek, lakatosok, gépkezelők közreműködése – szinte minden szakterületen a szakmunkástól a technikuson át a mérnökökig.

Az esemény célja, hogy élményt nyújtson a pályaválasztás előtt álló gyermekeknek, és felkeltse az érdeklődést a műszaki pályák iránt. A diákok három kérdésre kapnak választ: „Mi érdekel?” „Hol dolgozhatok, ahol ezzel foglalkoznak?” „Hol tanulhatom meg ezt a szakmát?” A rendezvény különlegessége, hogy a szervezők és a kiállító cégek, intézmények élményt nyújtanak a gyerekeknek, és a szakmát mutatják be elsősorban. Ezzel akarnak olyan impulzusokat nyújtani a gyermekeknek, melyek segítséget nyújthatnak a pályaválasztás során. A távközlés, a vegyipar, az informatika, a gépészet, a gyenge-, és erősáramú elektrotechnika szektorok mutatták be magukat.

A Baranya megyei általános iskolások (7., 8. osztályosok), valamint középiskolások a pécsi „Mi a pálya?” rendezvényen csoportokba szerveződve látogathatták meg a kitelepült cégek és iskolák standjait. A programot színesítette a matrica gyűjtő verseny, a sűrített levegővel működő autók bemutatása, valamint a két műsorvezető is fokozta az esemény jó hangulatát. A LAFARGE pultnál a bányavezetőtől, a karbantartási mérnöktől, valamint a termelési mérnöktől érdeklődhettek a diákok.