Közel 700 millió forintból, két éves előkészítő munkát követően, nem egészen fél év alatt épült meg a Királyegyházi Cementgyár másodlagos nyersanyag tárolója és a hozzá kapcsolódó zárt feladószelvény. A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a világban és Magyarországon is általános gyakorlat szerint, olyan hulladékot dolgozzanak fel, amelyek máshol anyagukban már nem hasznosíthatók, ugyanakkor alkotóelemeik, illetve tüzelőértékük miatt értékes fűtőanyagot jelentenek a cementipar számára.

    

A régióban az ilyen jellegű termékek előállításában vezető szereppel bír a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program kökényi hulladéklerakó- és feldolgozó üzeme. 

A tüzelőanyagok megközelítően 2000 ˚C fokon egy légtérben égnek el a többi felhasznált alapanyaggal, ezért a klinkerben oldhatatlan kötést alkotnak, azaz gyakorlatilag nincs mellékterméke az eljárásnak.

A Királyegyházi Cementgyárban a próbaüzem véget ért, jelenleg a következő másodlagos tüzelőanyagok kerülnek felhasználásra:

  • SSW hulladék
  • gumitextil
  • egész gumi
  • pirokoksz

Több mint környezetvédelem

A másodlagos tüzelőanyagok használata fontos környezetvédelmi előnyökkel járnak. A használatuk lehetőséget teremt arra, hogy tovább csökkenjenek Európa egyik legmodernebb-építőanyag üzemének, a Királyegyházi Cementgyárnak a már amúgy is alacsony kibocsátási értékei.

 

 

Környezetvédelmi-díjjal ismerték el a másodlagos tüzelőanyag beruházást

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. kapta 2014-ben a Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjat. Az elismerés elsősorban a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárában az elérhető legjobb technológiák (BAT) alkalmazásának, az előírásoknak megfelelő, éves környezeti beszámolókkal alátámasztott működésnek, és a cégcsoport környezettudatos gondolkodásának köszönhető.

 

 

Kapcsolódó dokumentumok
Verziószám:
1.0

Dátum:
2018. április 05.
Környezet Politika

A LafargeHolcim elkötelezett környezeti teljesítménye folyamatos javítása mellett, hogy pozitív módon járuljon hozzá a környezethez és a társadalomhoz, üzleti tevékenységét a fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban folytassa, hatékony környezetirányítási rendszerek alkalmazásával.