A LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyára nyerte el 2017-ben a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj (World Prix d'Excellence) első helyét ipari létesítmények kategóriában. A nemzetközi jelentőségű elismerésről a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Gyárigazgatóját, Mikita Istvánt, és az M Mérnöki Iroda Kft. tervezőiroda ügyvezetőjét, Perl Tamást kérdeztük.

FIABCI 2017

A képen: Perl Tamás építészmérnök-ügyvezető (M Mérnöki Iroda Kft), Pereira da Silva Joao Paulo országképviselő, Zadravecz Zsófia Marketing Kommunikációs vezető, Mikita István Gyárigazgató


Mikita István
: „Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság mellett.”

 

István MIKITA

Kérjük, meséljen a LafargeHolcim hátteréről és aktuális feladatairól, mint Gyárigazgató!

Már hat éve vagyok a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Gyárigazgatója. Fő felelősségi körömhöz tartozik, hogy garantálom a biztonsági szabványok követelményeinek és környezetvédelmi előírásoknak a betartását, valamint, hogy ügyfeleink számára a legjobb minőségű cementet gyártjuk, versenyképes áron. Büszke vagyok a gyárra, a sikerrel vett kihívásokra, és hogy az elvárásoknak fenntartható módon felelünk meg.

Most nyertek el egy rangos díjat. A zsűri elismerte a tetszetős designt és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. Mire a legbüszkébb?

Büszke vagyok a Királyegyházi Cementgyár indulása óta épített egészség-és munkavédelmi kultúránkra, valamint környezetvédelmi teljesítményünkre: szén-dioxid kibocsátásunkat 20%-kal csökkentettük, köszönhetően a körkörös gazdaság iránti elkötelezettségünknek. Az is figyelemre méltó, hogy a helyi közösségeket is bevonjuk a kommunikációba különböző témákban, így lehetőség van arra, hogy mozgósítsuk őket a közösségi kezdeményezések irányába.

Valóban, a gyár nagyon sok támogató munkát végez. Mesélne kérem néhány kezdeményezésről?

Szoros kapcsolatot ápolunk a helyi közösségekkel, jóval egy gyár alapvető feladatain túl is. Önkéntes programunk keretein belül, amelyben kollégáink harmada rész vesz, 2016-ban 35 kezdeményezében 668 munkaórát töltöttünk önkéntes munkával. A sok közül talán egyik legjobb, immár visszatérő példa a közösségekkel való együttműködésünkre az „Együtt Gyermekeinkért” jótékonysági futóversenyünk, melyet a szomszédos önkormányzatokkal közösen szervezünk, idén harmadik alkalommal. A cél nemcsak a helyi települések iskoláinak sporteszköz támogatása, hanem a gyár és a helyi közösségek kapcsolatának még szorosabbra fűzése is. 

 

Perl Tamás: „Szabad kezet kaptunk”

 

Tamás PerlMilyen tervezési célokat határoztak meg ebben a projektben?

Az építkezés a kezdetekben elutasításba ütközött a helyi közösségek részéről, mert azt gondolták, hogy egy cementgyár csak zavaró tényező lehet a mindennapjaikban. A cél innentől kezdve az volt az építészeti tervezés során, hogy megmutassuk a lakosságnak, ez a gyár más lesz, mint amit eddig megismerhettek. A Királyegyházi Cementgyár mára Európa egyik legmodernebb, a legújabb technológiával felszerelt építőanyag-üzeme, amelyre üzembe helyezése óta több mint 3000 látogató volt kíváncsi.

Hogyan reagáltak a gyár dolgozói erre a nem mindennapi, merész designra?

Voltak olyan munkavállalók, akik azt mondták, épület megjelenése pozitív hatást kelt bennük, úgy érezték, nem egy hagyományos gyárban fognak dolgozni. Ez mindannyiunk számára megmutatta, mennyire fontos is az ipari épületeknél, hogy valóban törekedjünk az innovatív esztétikára.

Nehéz volt megtartani az egyensúlyt az esztétikum és a funkcionális igények között?

Nem ez az első cementgyár, melyet terveztünk, így már ismertük azokat a technológiákat, amelyeket felhasználhattunk. Ez abban volt más, hogy teljesen szabad kezet kaptunk az épület tervezésétől egészen az alkalmazható technológiáig. Lehetőségünk volt alapanyagot választani, úgy, mint a beton vagy az acél. Ez a fajta rugalmasság luxus és ritkaság az effajta tervezés során. Nem értük volna el ezt az eredményt ilyen szabadság nélkül.

Az angol nyelvű interjúért kérjük, látogasson el a LafargeHolcim oldalára.

 

 

A FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2017 díjátadójának első képei:

FIABCI 2017 AWARDS DÍJÁTADÓ KÉPEK >>

A FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2017 sajtótájékoztató képei:

FIABCI 2017 AWARDS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ KÉPEK >>

A FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázattal kapcsolatos sajtóközleményeiért kattintson ide:

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK >> 

A LAFARGE Királyegyházi Cementgyár sajtófotóit ide kattintva tekintheti meg:

KIRÁLYEGYHÁZI CEMENTGYÁR KÉPGALÉRIA >>

 

 

Királyegyházi Cementgyár galéria